vrijdag 27 april 2018

We komen blijgezind naar huis!!!

Vandaag vrijdag 27 april 2018 keren onze openluchtklassers terug naar huis.
Na de meer dan geslaagde 'roodzwarte' fuif mogen de kinderen ietsje langer slapen. En na het ontbijt worden reeds de valiezen gepakt.
Daarna nemen we van de gelegenheid gebruik om met de kinderen de plechtigheid bij te wonen ter gelegenheid van de Slag om Kemmel. Het blijkt immers om een grootse happening te gaan en dat willen we onze kinderen niet onthouden!
Na een klassikale evaluatie van de week kijken ook de leerkrachten nog nauwgezet terug op de geïntegreerde werkweek.
Tot slot willen we ook nog even het fantastische team van De Lork bedanken om ons gedurende de ganse week in de watten te leggen.
Na het laatste middagmaal verwachten we de bussen die ons terug naar onze thuisbasis zullen brengen.
Als alles volgens plan verloopt, is de terugkeer aan de school in S.L.Houtem verwacht rond 15u30.

donderdag 26 april 2018

De derde winnaar is...

Elke dag maken we even tijd voor een korte wedstrijd voor de thuisblijvers! Deze keer gaan we de actuele toer op. 

Gisteren vroegen we hoeveel Franse soldaten begraven liggen in het massagraf aan de Kemmelberg.
Het juiste antwoord was 5294 soldaten.

Dagwinnaar van woensdag is Ann Vergeylen, de mama van Sander De Landsheere uit L5.
Proficiat! Eerstdaags wordt de prijs aan huis bezorgd!

DE VRAAG VAN DONDERDAG:
Vandaag maakten de kinderen een leerrijke FOTOZOEKTOCHT in de prachtige gemeente Kemmel.
Op het marktplein (Dries) van Kemmel zagen ze een mooi klein standbeeld van een 'rare Kemmelnaar'.
Nu de vraag:
Wat is de naam van dit standbeeld en meteen ook de naam van het mannetje?

Stuur je antwoord voor de wedstrijd van dinsdag via mail ten laatste op vrijdag 27 april 2018 om 20 u. naar directie.houtem@vbhoutembavegem.be en misschien ben jij de dagwinnaar die een mooie prijs wint!


Liedjes en zo...

Goeie morgen, morgen, goeie dag. Blij dat we deze morgen iedereen weer mochten begroeten. De wekmuziek galmde door de gangen. Iedereen klaar en paraat voor de reeds bekende en populaire ochtenddans en een rondje lichaamsbeweging en jogging. Ook de zon is terug van de partij!
Meisjes aan de top...(en jongens ook!)...op de klimmuur! Klimmen op de klimmuur in de sportzaal van De Lork was voor sommigen een echte uitdaging. Maar iedereen slaagde in zijn opzet! Zelfs de meesters waagden hun kans...in een partijtje zaalvoetbal!
The winner takes it all, the loser has to crawl...tijdens de kringspelen geleid door de stagejuffen Fien en Celine. De kids liepen, sprongen en speelden alsof hun leven ervan afhing... Deelnemen -en plezier beleven- was toch belangrijker dan winnen...
't Zijn zotten die werken... Maar de kinderen hadden hun handen meer dan vol met deze knutselactiviteit. De kinderen mochten hun creativiteit botvieren met het 'vlechten' van een originele scoubidou. Juf Hilde en juf Katrien hadden hun handen meer dan vol... 't Zijn...
Aangebrand, de soep is aangebrand...gelukkig was dat dankzij het keukenteam van 'De Lork' nooit het geval. We werden verwend met lekkere aardappelpuree, spinazie en/of sla en tomaten en viskroketjes (inclusief tartaarsaus en citroen).
Genoeg energie voor een namiddag gevuld met een leerrijke en toffe fotozoektocht in de mooie gemeente Kemmel.

woensdag 25 april 2018

De groeten aan Yelco

Vanuit Kemmel doen alle openluchtklassers veel groeten aan hun school- en klasgenoot Yelco.
Yelco is er spijtig genoeg niet bij op deze openluchtklassen omdat hij werd opgenomen in het ziekenhuis.Intussen stelt hij het al beter.
We wensen Yelco een spoedige beterschap en zijn klasgenoten van L6A sturen een leuke foto hierbij!

De tweede winnaar is...

Elke dag maken we even tijd voor een korte wedstrijd voor de thuisblijvers! Deze keer gaan we de actuele toer op.
We kregen heel wat juiste antwoorden.
We geven hierna meteen het juiste antwoord:
Last Post Association
Een onschuldige leerkrachtenhand zorgde voor de winnaar!

Dagwinnaar van dinsdag is Dieter Buyse, de papa van Fiebe uit L6B.
Proficiat! Eerstdaags wordt de prijs aan huis bezorgd!

DE VRAAG VAN WOENSDAG:
Vandaag 25 april was het in Kemmel een speciale dag!
Vrijdag a.s. is er een internationale herdenkingsplechtigheid vlakbij ons logeeradres.
We gaan zeker een kijkje nemen!

Slag om Kemmel - Kemmel

In het voorjaar van 1918 ondernemen de Duitsers vooralsnog een poging om de kust te bereiken, met zijn strategisch belangrijke havens. Dit moet gebeuren via de West-Vlaamse heuvels.Op 16 april 1918 breken ze door de frontlijn bij Wijtschate - Mesen. Korte tijd daarna stoten ze door tot aan de voet van de Kemmelberg. De Slag om de berg zelf op 25 april vormt een dramatisch hoogtepunt. De berg is het toneel van zeer gruwelijke gevechten. Veelvuldig worden er ook hier diverse oorlogsgassen gebruikt. De slachting bij de Kemmelberg begint in de ochtend van 25 april 1918. De hele nacht hebben de Duitsers gasgranaten afgevuurd op de geallieerden, terwijl de Fransen hun stellingen met bombardementen vanuit vliegtuigen verdedigden. Om 06:00 uur bestormen de Duitse Alpenjagers de heuvel en de Fransen moeten zich terugtrekken op de Rodeberg en de Scherpenberg. Op de Ossuaire worden heel veel Franse doden herdacht.

Maar nu de vraag:
Onderaan de westelijke flank van de Kemmelberg ligt een Franse begraafplaats. Deze begraafplaats bestaat uit vier massagraven. Hoeveel Franse soldaten rusten hier?

Stuur je antwoord voor de wedstrijd van dinsdag via mail ten laatste op donderdag 26 april 2018 om 18 u. naar directie.houtem@vbhoutembavegem.be en misschien ben jij de dagwinnaar die een mooie prijs wint!

Betoverende verhalen en barbecue

De ochtendstond heeft goud in de mond en sporten is gezond. Gelopen en gedanst en een heerlijk ontbijt met o.a. sandwiches naar binnen geschranst. Twee activiteiten stonden deze ochtend op het schema: een heksenwandeling vol kruidenweetjes en een lesmoment/spel over 'Het leven in de Groote Oorlog' als verwerking van onze daguitstap naar Passchendaele en Ieper.
Wist je dat netels je lichaam zuiveren en dat heksen mensen met een bezemsteel voor de deur 's nachts niet doen huiveren? Dat vertelde Renata de bosgids oftewel de Kemmelse 'heks', dat betekent 'wijze vrouw'. 't Is heus waar, we vertellen niets geks! Een poedertje om juf of meester te foppen, overleven in de oorlog, geluksstenen verzamelen, vliegen op een bezem en een 'eeuwig jong' drankje smeren: wat je ook wil weten, Renata kan het je leren!
Er werd ook tijd gemaakt voor een lesmoment door onze meegereisde stagiaire juf Fien.
Het werd een lesmoment in spelvorm over het leven als gezin tijdens de oorlog.

Het middagmaal was weerom niet te versmaden. Met het mooie zonnetje boven Kemmel stond de geurende barbecue ons 's middags op te wachten. Worst of kotelet met groentjes
vulden de hongerige maagjes... Njammie...
Energie genoeg voor een heuse namiddag kampen bouwen op het prachtige domein De Lork.
Voor diegenen die dit niet zagen zitten, waren er gezelschapsspelletjes of een toffe knutselactiviteit 'Poppies' door stagejuf Célien.

dinsdag 24 april 2018

De eerste winnaar is bekend!

Elke dag maken we even tijd voor een korte wedstrijd voor de thuisblijvers! Deze keer gaan we de actuele toer op.
We kregen heel wat juiste antwoorden.
We geven hierna meteen het antwoord: Wim Soutaer met het liedje Allemaal.
Een onschuldige leerkrachtenhand zorgde voor de winnaar!

Dagwinnaar van maandag is , de mama en papa van Kobe Meert uit L5. Proficiat! Eerstdaags wordt de prijs aan huis bezorgd!

DE VRAAG VAN DINSDAG:
Vandaag waren onze kinderen getuige van de Last Post in Ieper. Een moment dat zeker zal bijblijven (zie ook ons verslag!).
Maar nu de vraag:
Geef de naam van de vereniging die de Last Post elke dag organiseert aan de Menenpoort?

Stuur je antwoord voor de wedstrijd van dinsdag via mail ten laatste op woensdag 25 april 2018 om 19 u. naar directie.houtem@vbhoutembavegem.be en misschien ben jij de dagwinnaar die een mooie prijs wint!

Drukke maar leerrijke DINSDAG...

Dromen zijn misschien bedrog maar niet op bosklassen. De mooie dag die gisteren positief onthaald werd beloofde vandaag een mooi vervolg te kennen. Joggen met meester Johan en meester Dirk, ochtendgym met juf Katrien. Voor ieder wat wils en slechts één conclusie:de conditie van de deelnemende meesters en juffen kan best wedijveren met die van onze jeugd. Na wat ochtendzweet tijd voor ontbijt. Batterijen opladen om nadien te starten met het eerste deel van de overvolle dag.

In de voormiddag stonden drie activiteiten op het menu. In een doorschuifsysteem bezochten de kinderen de commandobunker op de Kemmelberg en het bezoekerscentrum van Kemmel.
Zo bekeken ze de prachtige film 'Zero Hour' in de plaatselijke kerk. In het prachtig ingerichte bezoekerscentrum hielpen ze 'Hanna' op een interactieve manier en maakten zo kennis met Heuvelland.
Vooral de commandobunker was een voltreffer waarbij we ook enkele echte 'wapens' mochten vastnemen.

Na een gezonde dosis informatie was het tijd voor het middagmaal. Net zoals gisteren hoorden we enkel:”Juf, mogen we nog een keer aanschuiven?". Rijstschotel met kip en worteltjes en/of ananas deden de maagjes vullen van plezier. Geen tijd om te rusten, meteen vertrekken voor een middag boordevol oorlogs- en middeleeuwse geschiedenis.

Schietende soldaten in een levendige simulatie, modderige loopgraven, een militair kerkhof met 12000 gesneuvelde soldaten, een mooie verhalenwandeling over de middeleeuwse lakennijverheid in het centrum van Ieper waren de ingrediënten van een geslaagde namiddag. Na de picknick in Ieper werd de avond afgesloten aan de Menenpoort waar om 20u00 iedere avond de Last Post geblazen wordt ter ere van de Britse soldaten uit WO1. Stilte moesten we niet eisen, maar kregen we van onze verbaasde leerlingen. Ze  hadden zelfs de eer om op de eerste rij plaats te nemen. Zoals altijd, een onvergetelijk moment.

maandag 23 april 2018

Doe mee met onze bosklaswedstrijd!

Elke dag maken we even tijd voor een korte wedstrijd voor de thuisblijvers!
Deze keer gaan we elke dag de actuele toer op!

DE VRAAG VAN MAANDAG
Onze kinderen zingen in Kemmel meer dan eens hun 'bosklaslied'.
Ook bij het vertrek in Houtem werd het leuke liedje ten gehore gebracht.

Maar nu onze vraag:
Op welk liedje baseerden we ons voor het bosklaslied?
Een tip! Een Vlaams liedje van een Vlaamse zanger...
We vragen naar de titel van het liedje en de zanger!
Nog een tip! Beluister het liedje met de bosklastekst door hiernaast bij de 'links' het juiste item aan te klikken.

Stuur je 'zinnetjes' via mail ten laatste
op dinsdag 24 april 2018 om 18 u. naar
directie.houtem@vbhoutembavegem.be
en misschien ben jij de dagwinnaar die een mooie prijs wint!

Hot dogs, brieven en total loss...

Na een zonnige kompas-zoektocht, waren de eerste tekenen van vermoeidheid al zichtbaar...
Het 'vieruurtje' met een banaan en een extra fruitsapje was dan ook  meer dan welkom.
Na een korte pauze was het tijd om naar de kamers te trekken: bedden opmaken, valiezen leegmaken, alles netjes wegbergen,...
Het avondmaal was tip top: hot-dogs! De meesten van onze kinderen hielden het bij een of meer of nog meer hot-dogs...met lekkere ketchup of mosterd! Mmmm... Voor wie daar niet zo van hield, was er ook kaas- en vleesbeleg.
Na al dat lekkers gingen de kinderen voor het eerst naar hun 'leslokalen'. Tijd om een kaartje of een briefje naar het thuisfront te schrijven!

Goed vertrokken en goed aangekomen!

Een leuk lentezonnetje en heel veel zonnige gezichten: dat was het decor bij het vertrek van onze "openluchtklassers” op het marktplein in Houtem.
We hadden er lang naar uitgekeken en eindelijk was het zover!
De busrit naar Kemmel verliep vlekkeloos en iets na elf uur kwamen we op onze bestemming aan.
Na een eerste verkenning van het domein met de avontuurlijke speelruimte, begonnen de maagjes stilaan honger te krijgen...
Blijgezind mochten we aanschuiven in de eetzaal voor een lekkere maaltijd.

zondag 22 april 2018

Vanaf maandag: verslag én foto's!

We brengen jullie vanaf maandag dagelijks verslag uit van het reilen en zeilen in Kemmel en omgeving!
Je mag regelmatig een kort verslagje verwachten, maar zoals iedereen weet: beelden zeggen meer dan duizend woorden!
Op onze startpagina vind je aan de rechterkant  Ons fotoalbum met daaronder een lijst met fotoalbums en een korte beschrijving. Het laatst toegevoegde staat steeds vooraan.
Door op het album te klikken, kom je in de foto’s terecht. Je kan ze één voor één aanklikken.
Veel kijkplezier!

Eindelijk! Morgen trekken we richting Kemmel!

We hebben er lang naar uitgekeken en eindelijk is het zover: morgen vertrekken we richting Kemmel.

We vergeten even het klasleven op school en gooien het over een andere boeg. We zetten al onze zorgen opzij…
We hopen dat de weergoden ons alsnog gunstig gezind zullen zijn, hoewel wat nattigheid de pret zeker niet kan bederven!
Maak jullie klaar voor een onvergetelijke week. Stop je goede humeur snel nog bij de rest van je spullen, geef nog een dikke zoen aan mama en papa, broer en/of zus. En haast je naar de school!
We verwachten jullie morgenvroeg fris en uitgeslapen om 8u30 op school. Het vertrek is voorzien met de bus rond 9u30.